saglik bakanligi uyardi iste inme belirtileri ve yapilmasi gerekenler hTmbVYk6.jpg

Sağlık Bakanlığı uyardı! İşte inme belirtileri ve yapılması gerekenler

Haber

Sağlık Bakanlığından İnme Hakkında Önemli Detaylar

Sağlık Bakanlığı, resmi sosyal medya hesabından inmeyle ilgili önemli detayları paylaştı. İnmenin ani gelişen ve acil müdahale gerektiren bir tıbbi durum olduğu vurgulandı.

Beyin Hasarını Önlemek İçin Erken Müdahale Şart!

Uzmanlar, inmenin beyin damarlarının tıkanması veya yırtılması sonucu oluşan bir acil durum olduğunu belirterek erken müdahale ve rehabilitasyonun kalıcı hasar riskini büyük ölçüde azalttığını ifade ettiler.

Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Kliniği’nden Doç. Dr. Mehmet Demir, 29 Ekim Dünya İnme Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, inmenin ani beyin hasarına neden olan bir durum olduğunu söyledi.

İnme anında beyne giden kan akımının ne kadar kısa kesilirse, kalıcı hasar ve sakatlık riskinin arttığını belirten Demir, “İnme, kalp krizi kadar acil bir durumdur ve halk arasında ‘beyin krizi’ olarak da bilinir. İlk 4,5 saat içinde uygun hastalara damar içi pıhtı çözücü tedavi uygulanabiliyor. İlk 6 saate kadar, bazı durumlarda 24 saate kadar mekanik trombektomi yapılabiliyor.” dedi.

Demir, belirtilerin başlaması durumunda (örneğin yüzde eğilme, konuşma bozukluğu, kol veya bacak güçsüzlüğü gibi) vakit kaybetmeden 112 aranması ve hastanın en yakın inme merkezine ulaştırılması gerektiğini belirtti. Her geçen dakikanın geri dönüşsüz beyin hücresi kaybına neden olabileceğinin altını çizdi.

  • Inme farkındalığını artırmak için uygulanan FAST testinin hayati önem taşıdığını vurguladı.
  • İnmelerin yaklaşık yüzde 80’inin damar tıkanıklığına bağlı olduğunu belirterek, risk faktörlerini sıraladı.
  • Geç kalmanın tedavi şansını azaltabileceği ve kalıcı felç riskini artırabileceğini özellikle vurguladı.

Erken Rehabilitasyon İyileşme Sürecini Etkiliyor

Hastanenin Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Kliniği’nden Doç. Dr. İsmail Mert Zure, inme rehabilitasyonuna mümkün olan en erken dönemde başlanması gerektiğini ve erken dönemde başlanmasının komplikasyonları önlediğini ifade etti.

Her hastanın tedavi planının kişiye özel olarak hazırlandığını belirten Zure, hastanın iyileşme seviyesini belirlemek için çeşitli değerlendirme araçları kullandıklarını belirtti.

Teknolojinin Rolü

Doç. Dr. Zure, son 10 yılda teknolojinin gelişmesi ile inme rehabilitasyonunda büyük bir dönüşüm yaşandığını vurgulayarak, robotik sistemlerin ve sanal gerçeklik uygulamalarının rehabilitasyon sürecine olumlu etkilerinden bahsetti.

Zure, inme rehabilitasyonunun uzun soluklu bir süreç olduğunu ve motivasyon ile aile desteğinin tedavi kadar önemli olduğunu vurgulayarak sözlerine son verdi.