Ölümler artıyor… Uzmanından kritik ‘kaçak alkol’ uyarısı!

Prof. Dr. Coşkunol, kaçak alkolün genellikle yasa dışı yollarla üretildiğine ve zararlı maddeler içerdiğine dikkat çekti.

Kaçak alkolde en yaygın tehlikenin metil alkol olduğunu vurgulayan Coşkunol, “Kaçak alkol, füzel yağlar, ağır alkoller gibi zararlı maddeler de içerebilir. Metil alkol ise bu kaçak alkolde çok daha fazla sorun oluşturabilir” diye konuştu. 

METİL ALKOL ZEHİRLENMESİ

Kaçak alkol üretiminde denetim eksikliklerine dikkat çeken Coşkunol, “Denetimsiz üretilen alkolde metil alkol oranı yüksek olabilir. Bu, kişide zehirlenme belirtilerini hızla ortaya çıkarabilir. Metil alkol, kokusu, tadı ve görünümü ile ayırt edilmesi zor bir madde olduğundan, denetimsiz ürünlerin kullanımından kaçınılmalıdır” uyarısında bulundu. 

ZEHİRLENME BELİRTİLERİ VE İLK YARDIM

Metil alkol zehirlenmesi sonrası görülen belirtilerini açıklayan Prof. Dr. Coşkunol, şunları söyledi:

“Zehirlenme, baş ağrısı, huzursuzluk, mide bulantısı, sırt ve karın ağrısı gibi belirtilerle başlayabilir. Zehirlenme ilerlediğinde bilinç bulanıklığı ve koma gelişebilir. Ölüm gerçekleşebilir. Bu durumda derhal acil servise başvurulmalıdır. En önemlisi, bu tür ürünlerin kullanımını engellemektir. Ülkemizde metil alkol nedeniyle ölümler oldukça yaygındır, özellikle Doğu Avrupa’da bu tür ölümler daha fazla görülmektedir.” 

YEŞİLAY’IN BİLİNÇLENDİRME ÇABALARI

Yeşilay’ın 1920 yılında kurulduğunu ve alkolle mücadeleyi amaçladığını belirten Prof. Dr. Coşkunol, “Yeşilay, alkol sorunuyla mücadelede eğitimler ve bilinçlendirme çalışmaları yürütmektedir. Türkiye’de yaklaşık 20 milyon insanın özellikle okullarda bilinçlendirilmesi sağlanmaktadır” dedi. 

KAÇAK ALKOL RİSKİ

Kaçak alkolün, yurtdışından denetimsiz olarak Türkiye’ye gelen ve piyasaya sunulan ürünler olduğunu belirten Coşkunol, “Kaçak alkolde risk vardır, çünkü metil alkol oranı denetlenmemektedir. Sahte alkolde ise kasıtlı olarak metil alkol eklenerek zehirli bir ürün ortaya çıkmaktadır” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Coşkunol, Türkiye’de yılda yaklaşık 100 kişinin kaçak alkol kullanımı nedeniyle ciddi sağlık sorunları yaşadığını belirterek, “Maalesef bu kişiler, acil servislere başvurmak zorunda kalmaktadır” dedi.

Related Posts

Kahvaltıda yiyenin zekası tavan yapıyor! Çinlilerin sırrı, Karatay’ın favorisi, süper besin

Sağlıklı beslenme denince akla gelen ilk isimlerden biri olan Prof. Dr. Canan Karatay, yıllardır beslenme alışkanlıklarımız konusunda ezber bozan önerileriyle dikkat çekiyor. Kendisi, yaşına rağmen dinç ve sağlıklı bir yaşam sürmesiyle de söylediklerinin en büyük kanıtı. Peki, Canan Karatay’ın kahvaltı önerileri neler?

Bayramda sağlık hizmeti verilecek mi? Bakan açıkladı

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Kurban Bayramı süresince sağlık hizmetlerinin kesintisiz devam edeceğini belirterek, Türkiye genelinde 1544 hastanede 638 bin 603 sağlık personelinin görev yapacağını açıkladı.

Komşuda virüs alarmı verildi

Yunanistan Ulusal Kamu Sağlığı Kurumu (EODY), sivrisinek ısırmasıyla bulaşan Batı Nil virüsüne karşı halkı uyararak, özellikle yaz ve sonbahar aylarında koruyucu önlemlerin alınması gerektiğini bildirdi.

Uzmanından kritik uyarı: ‘Kurban eti 24 saat dinlendirildikten sonra tüketilmeli’

Kurban Bayramı’na sayılı günler kalırken; sağlıklı bir bayram geçirmek için bazı önlemlerin alınması önem taşıyor. Dahiliye Uzmanı Dr. Erdal Gündoğan, etin en az 24 saat dinlendirildikten sonra tüketilmesini tavsiye etti. Taze et tüketiminin karın ağrısı, reflü atakları, gaz, karında şişlik ve hazımsızlık gibi sindirim sorunlarına yol açabileceği uyarısında bulunan Dr. Gündoğan, “Uzun süre ve fazla et tüketimi, uzun dönemde kolesterol yükselmesine, gut ataklarına, karaciğer ve böbrek rahatsızlıklarına neden olabilir” dedi. Bayram süresince fazla miktarda ve geç saatlere kadar yemek tüketilmemesi gerektiğini belirten Dr. Gündoğan, gün içerisinde yürüyüş gibi hafif egzersizler yapılmasını tavsiye etti.

Kurban etinde 2 gün kuralı!

Prof. Dr. Mustafa Tayar, bayramda kesilen kurban etinin ilk 2 gün sabah kahvaltısında yenmemesi gerektiğini söyledi. Gıdaların normalde taze olarak tüketildiğini hatırlatan Prof. Dr. Tayar, “Bu kurban sonrası kesilen etler için geçerli değil. Çünkü o et kas halinde olduğu için insanlarda sindirim problemine neden olur. Bu nedenle kurban eti ile kahvaltı yapmayı 2 gün ertelememiz gerekir” dedi.

Her gün kefir içmek için en iyi 5 neden

Lezzetini kolayca kişiselleştirebileceğiniz kefir, düşük kalorili yapısıyla da sağlıklı beslenme planlarının vazgeçilmezi olmaya aday. İşte her gün bir bardak kefir içmeniz için bilmeniz gereken en önemli 5 neden…