Revize üstüne revize edilmişti: Bakan Şimşek’ten enflasyonda düşüş açıklaması!

Mehmet Şimşek: Enflasyon Beklentilerinde İyileşme Var

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın sektörel enflasyon beklentilerini değerlendirdi. Şimşek, geçen aya göre enflasyon beklentilerinde sınırlı bir artış olsa da yıllık bazda önemli bir iyileşme olduğunu belirtti. Yıl sonunda enflasyonun TCMB tahminlerine paralel gerçekleşmesini beklediklerini aktardı.

Şimşek, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Enflasyon beklentilerinde geçen aya göre sınırlı bir artış gözlemlense de yıllık bazda önemli bir iyileşme yaşandı.

12 ay sonrası enflasyon beklentisi, hanehalkında son bir yılda 17 puan, reel sektörde 15 puan, piyasa katılımcılarında ise 10 puan azalmıştır.

Yurtiçi ve küresel gelişmelerin ekonomiye yansımalarını sınırlamak amacıyla gerekli tüm önlemler alınmaktadır.

Uyguladığımız program sayesinde güçlenen makroekonomik temellerin, sıkılaşan finansal koşullar ve emtia fiyatlarındaki gerileme, dezenflasyon sürecine katkı sağlayacaktır.

Yıl sonunda enflasyonun TCMB’nin tahmin aralığında gerçekleşmesini bekliyoruz.”

Beklentiler Revize Üstüne Revize Edilmişti

Bakan Şimşek, 17 Eylül 2024’te katıldığı bir programda, “2025’in sonunda enflasyonu yüzde 20’nin altına indirebileceğimize samimi şekilde inanıyorum” ifadelerini kullanmıştı. Ancak, 2024 Kasım ayında 2025 yılı için yüzde 21 olarak belirlenen enflasyon tahmini kısa sürede revize edildi. Revize üzerine revize yapılan enflasyon tahminlerinde son olarak ocak ayında Şimşek’in sosyal medya hesabında yaptığı açıklamalarla bu oran yüzde 27,1‘e yükseltilmişti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası da 7 Şubat tarihinde yapılan Enflasyon Raporu toplantısının ardından 2025 yıl sonu enflasyon beklentisini yüzde 24‘e revize etmişti.

2025 yılının ilk üç ayında toplam enflasyon yüzde 10.05 olarak gerçekleşti. Resmi tahminlere göre yıl sonu enflasyon beklentisi ise yüzde 24 seviyesinde. Bu hedefe ulaşılabilmesi için yılın kalan dokuz ayında enflasyonun toplamda yüzde 12.66 olması, bu da aylık ortalama yaklaşık yüzde 1,2 enflasyon anlamına geliyor.

Related Posts

Trump etkisi: Elektrik araba satışlarını düşürdü

ABD otomobil pazarında elektrikli araçlara olan talep yavaşlama sinyalleri veriyor. Tesla, pazardaki liderliğini sürdürmesine rağmen yılın ilk döneminde satışlarında yaklaşık %13’lük bir gerileme yaşadı. Rivian ise amiral gemisi modelleri olan R1T ve …

İstanbul depremi etkiledi: Bebek’teki köşk için beklenen ilgi gelmedi, satış iptal edildi

İstanbul Bebek’teki deniz manzaralı köşk, iki ev ve garajdan oluşan toplam 3.091 metrekarelik gayrimenkul, 950 milyon TL artı KDV’ye satışa çıkarılmıştı. Ancak, 23 Nisan’da İstanbul’da yaşanan deprem sonrası talep gelmemesi nedeniyle satış iptal edildi.

Borsada ilaç ve otomotiv depremi

New York borsası, ABD Başkanı Donald Trump’ın tarife açıklamalarının yarattığı belirsizlikle haftaya sert düşüşle başladı. Açılışta Dow Jones endeksi 300 puandan fazla değer kaybederek yüzde 0,76 düşüşle 40.904 puana indi. S&P 500 yüzde 0,88, Nasdaq …

Merkez Bankası Başkanı Karahan: Enflasyon kalıcı düşene kadar sıkı para politikası sürecek

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, dezenflasyonun devamını sağlayacak şekilde hareket etmeye devam edileceğini belirtirken, sıkı para politikasındaki duruşun da süreceğini vurguladı.

CHP’li Gürer: Don arpanın verim ve rekolte kaybına yol açtı

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, zirai dondan zarar gören tarım ürünlerini yerinde inceleyerek üreticilerin sorunlarını dinledi. Gürer, “Donla ilgili tablo zaman geçtikçe daha belirgin hale geliyor ve arpanın farklı bölgelerinde verim ve rekolte kaybına yol açıyor” dedi

Oto satışında nisan rekoru kırıldı

Otomobil satışları, nisanda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 39 artarak 85 bin 411 olurken, hafif ticari araç pazarı yüzde 37.8 büyüyerek 19 bin 941 oldu. Türkiye otomobil ve hafif ticari araç pazarı, ocak-nisan döneminde ise önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2.7 artarak 381 bin 636 olarak kaydedildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir