Bebekteki Bu Sorunlar Artık Anne Karnında Belirlenebiliyor

Sağlık Haberleri

Gebelik sürecinde yapılan taramalar, anne ve bebek sağlığı için belirleyici ipuçları sunar. Bu taramalar, olası riskleri erken tespit ederek gerektiğinde müdahale imkanı sağlar. Memorial Kayseri Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Emine Şuheda Atılgan, cfDNA taramaları ile ilgili bilgi verdi.

Genetik Bozukluklar Erken Saptanıyor

Gebelik döneminde yapılan taramalar, bebeğin sağlığını izlemek için önemlidir. Cell-free DNA (cfDNA) testi, anne kanındaki bebeğe ait DNA parçalarını kullanarak genetik bozuklukları erken tespit etme olanağı sunar. Bu testler, annenin kanında dolaşan fetal DNA sayesinde Down sendromu gibi anomalileri yüksek doğruluk oranlarıyla belirleyebilir.

Güvenilir ve Etkili Bir Test

cfDNA taramaları, invaziv olmayan güvenli bir seçenektir. Ancak kesin tanı için karyotipleme ya da mikrodizi gibi girişimsel testler önerilir. Bu testler, potansiyel riskleri azaltır ve erken müdahale ile olası komplikasyonların önlenmesine yardımcı olur. Ayrıca, gebelik sürecini sağlıklı bir şekilde yönetmeye yardımcı olur.

Sorunların Erken Tanısında Önemli

cfDNA testi ile başlıca kromozomal anomalileri tespit etmek mümkündür. Bu test, Trizomi 21 (Down sendromu), Trizomi 18 (Edwards sendromu), Trizomi 13 (Patau sendromu) gibi anomalileri %90-99 arasında doğruluk oranıyla belirleyebilir. Ayrıca, cinsiyet kromozomu anomalilerinin belirlenmesinde de etkilidir.

En Hassas Test: cfDNA

cfDNA taramaları, trizomilerin %71’ini tespit etmede oldukça hassas bir testtir. Ayrıca, cinsiyet kromozomu anomalilerini belirleme konusunda da önemli bir rol oynar. Bu test, erken tanı için büyük bir fırsat sunar ve tedavi seçeneklerini belirlemede yardımcı olabilir.

Kimler NIPT Testi Yaptırmalı?

NIPT testi, tüm gebeliklerde kullanılabilir ancak özellikle 35 yaş ve üzeri gebelikler, genetik hastalık öyküsü olanlar, fetal anomalileri bulunan gebeler, tüp bebek yöntemiyle gebe kalanlar ve tekrarlayan düşük yaşayanlar için önerilir. Bu test, olası riskleri erken tespit etme ve doğru müdahaleyi yapma imkanı sağlar.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

Kahvaltıda yiyenin zekası tavan yapıyor! Çinlilerin sırrı, Karatay’ın favorisi, süper besin

Sağlıklı beslenme denince akla gelen ilk isimlerden biri olan Prof. Dr. Canan Karatay, yıllardır beslenme alışkanlıklarımız konusunda ezber bozan önerileriyle dikkat çekiyor. Kendisi, yaşına rağmen dinç ve sağlıklı bir yaşam sürmesiyle de söylediklerinin en büyük kanıtı. Peki, Canan Karatay’ın kahvaltı önerileri neler?

Bayramda sağlık hizmeti verilecek mi? Bakan açıkladı

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Kurban Bayramı süresince sağlık hizmetlerinin kesintisiz devam edeceğini belirterek, Türkiye genelinde 1544 hastanede 638 bin 603 sağlık personelinin görev yapacağını açıkladı.

Komşuda virüs alarmı verildi

Yunanistan Ulusal Kamu Sağlığı Kurumu (EODY), sivrisinek ısırmasıyla bulaşan Batı Nil virüsüne karşı halkı uyararak, özellikle yaz ve sonbahar aylarında koruyucu önlemlerin alınması gerektiğini bildirdi.

Uzmanından kritik uyarı: ‘Kurban eti 24 saat dinlendirildikten sonra tüketilmeli’

Kurban Bayramı’na sayılı günler kalırken; sağlıklı bir bayram geçirmek için bazı önlemlerin alınması önem taşıyor. Dahiliye Uzmanı Dr. Erdal Gündoğan, etin en az 24 saat dinlendirildikten sonra tüketilmesini tavsiye etti. Taze et tüketiminin karın ağrısı, reflü atakları, gaz, karında şişlik ve hazımsızlık gibi sindirim sorunlarına yol açabileceği uyarısında bulunan Dr. Gündoğan, “Uzun süre ve fazla et tüketimi, uzun dönemde kolesterol yükselmesine, gut ataklarına, karaciğer ve böbrek rahatsızlıklarına neden olabilir” dedi. Bayram süresince fazla miktarda ve geç saatlere kadar yemek tüketilmemesi gerektiğini belirten Dr. Gündoğan, gün içerisinde yürüyüş gibi hafif egzersizler yapılmasını tavsiye etti.

Kurban etinde 2 gün kuralı!

Prof. Dr. Mustafa Tayar, bayramda kesilen kurban etinin ilk 2 gün sabah kahvaltısında yenmemesi gerektiğini söyledi. Gıdaların normalde taze olarak tüketildiğini hatırlatan Prof. Dr. Tayar, “Bu kurban sonrası kesilen etler için geçerli değil. Çünkü o et kas halinde olduğu için insanlarda sindirim problemine neden olur. Bu nedenle kurban eti ile kahvaltı yapmayı 2 gün ertelememiz gerekir” dedi.

Her gün kefir içmek için en iyi 5 neden

Lezzetini kolayca kişiselleştirebileceğiniz kefir, düşük kalorili yapısıyla da sağlıklı beslenme planlarının vazgeçilmezi olmaya aday. İşte her gün bir bardak kefir içmeniz için bilmeniz gereken en önemli 5 neden…