Cengiz Holding’den açıklama: Alüminyum, ülkemiz için stratejik öneme sahiptir

Cengiz Holding’den yapılan açıklamada, söz konusu haberde yanlış ve kamuoyunu yanıltıcı bilgilere yer verildiği iddia edildi.

Açıklamada, “Maden alanının 1.700 kat artırılmak istendiği bilgisi doğru değildir. Akseki Boksit Madeni, 1960’lı yılların ikinci yarısında Maden Tetkik Arama Enstitüsü tarafından işletilmek üzere Eti Alüminyum’a devredilmiştir. O tarihten beri Eti Alüminyum bünyesindedir. 1978 yılında 792 hektarlık ruhsat alanı ile üretim yapılmıştır. Şu anda şirketimiz daha önce üretim yapılan 792 hektarlık ruhsat alanından çok daha küçük bir alanda üretim yapmayı planlamaktadır. Yapılan ÇED başvurusu kapsamında ÇED alanının 447,53 hektar olmasıyla birlikte ocak alanı ve tüm fiziksel yapıların yer alacağı kullanım alanı, 241 hektar olacaktır. İki maden ocağımızın biri 12 hektar diğeri 75 hektar; toplam 87 hektarlık alanda yer alacaktır. Halihazırda arazide herhangi bir faaliyet bulunmamaktadır.” denildi. 

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

-Maden alanımızın Değirmenlik Köyü’ne 300 metre mesafede olduğu bilgisi gerçeği yansıtmamaktadır.

-ÇED başvuru dosyamızda da görüleceği üzere projenin etki alanı içinde kalan herhangi bir yerleşim bölgesi bulunmamaktadır. Proje alanı, Değirmenlik Köyü merkezine yaklaşık 700 metre, Süleymaniye Köyü merkezine yaklaşık 1 kilometre, Salihler Köyü merkezine yaklaşık 3 kilometre mesafede yer almaktadır.

-Proje alanının yaban keçileri üzerinde olası etkilerine dair Hacettepe Üniversitesi, Niğde Üniversitesi ve Kırıkkale Üniversitesi öğretim görevlileri tarafından hazırlanmış olan Ekosistem Değerlendirme Raporu, ilgili kurum tarafından onaylanmıştır. Rapor, bahsi geçen alanın yaban keçilerinin üreme alanında olmadığı, beslenme ve habitat tercihleri bakımından tercih etmedikleri; dolaşım alanı olarak kullandıklarını ortaya koymuştur. Yine de üretimde cevherin çıkarılması sürecinde, patlatma dizaynı, yaban hayatına uygun şekilde yapılacaktır. Böylece titreşim seviyesi minimize edilecektir.

-Ayrıca projenin başlangıç sürecinde 10 cm kalınlığındaki nebati toprak sıyrılarak bitkisel toprak depolama alanında depolanacaktır. Hazırlamış olduğumuz 13 yıllık rehabilitasyon planı kapsamında taahhüt ettiğimiz üzere her yıl bir önceki yılın pasa alanı, depolanan bitkisel toprak serilerek rehabilite edilecektir. Proje bir yandan ilerlerken diğer yandan ise eş zamanlı olarak rehabilitasyon çalışmaları yürütülecektir. Bu kapsamda ilk yıl pasa alanı olarak kullanılacak 10,8 hektarlık alan ikinci yıl rehabilite edilecektir.

-Proje alanı ve etki alanını kapsayacak şekilde bilimsel ve teknik çalışmalar yapılarak, proje alanı ve etki alanının biyolojik çeşitliliği belirlenmiştir. Bu kapsamda, haberinizde endemik bitkilere ilişkin yer alan ifade ve iddialar, proje ve etki alanının dışında bulunan türleri de kapsamaktadır. Projemizde bulunan tüm bitki türleri uzmanlar tarafından belirlenmiş ve gerekli önlemler alınmıştır.

-Haberde bahsi geçen hayvan türleri tüm Anadolu geneline yayılmış türlerdir. Gidengelmez Dağı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’nda faaliyette bulunacağımız 6,2 hektarlık alan, tüm proje alanı göz önünde bulundurulduğunda oldukça küçük bir alandır. Bu nedenle herhangi bir türün yok olma tehlikesini etkileyecek bir alan değildir.

-Madenden son ürüne kadar üretim yapabilen Türkiye’nin tek entegre alüminyum tesisine sahip şirketimiz, başta savunma sanayi olmak üzere birçok sektörün alüminyum ihtiyacını karşılamaktadır. Talebin her geçen gün arttığı, ülkemiz için stratejik öneme sahip alüminyumu üretmek için mevcut maden alanımızdaki kapasite artışı, kaçınılmaz bir ihtiyaçtır.

Related Posts

DEM Parti heyeti Öcalan ile İmralı’da görüştü

DEM Parti heyeti, PKK elebaşı Abdullah Öcalan ile İmralı’da bir görüşme gerçekleştirdi. Ziyaret sonrası yapılan açıklamada, “Öcalan ile iki buçuk saat süren oldukça verimli bir görüşme gerçekleştirdik. Atılacak yeni adımlarla birlikte sürecin gereklerini yerine getirme hususunda herkese, hepimize sorumluluklar düştüğünü ifade etti.” denildi.

14 yıl sonra ilk ziyaret!

İngiltere Dışişleri Bakanı Lammy 14 yıl sonra Suriye’ye ilk resmi ziyareti gerçekleştirdi.

Halkın iradesine kelepçe vuruldu

Adana, Antalya ve Adıyaman belediye başkanları gözaltına alındı. İtirafçı Aktaş’ın verdiği ifade sonucu iş insanlarının da olduğu 18 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.

İstanbul’da kontrolden çıkan vinç 18 aracı biçti

İstanbul’da sürücüsünün kontrolünden çıkan vinç, park halindeki 18 araca çarptı.

AKP’li Sayan’dan belediye operasyonları için dikkati çeken iddia: Bu sadece ‘le le’si, bir de ‘lo lo’su var ki, orası tam bir felaket

AKP’li Sayan’dan belediye operasyonları için dikkati çeken iddia: Bu sadece ‘le le’si, bir de ‘lo lo’su var ki, orası tam bir felaket

AKOM İstanbulluları uyardı! Sıcaktan kavrulacağız

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Afet İşleri Dairesi Başkanlığı (AKOM), İstanbulluları 5 Temmuz ile 9 Temmuz tarihleri arası için uyardı. Bu tarihler arasında sıcak hava dalgası bunaltacak