Dr. Çallı: Kadın hastalığı olarak bilindiği için meme kanseri erkeklerde geç tanıya neden oluyor

Meme Kanseri Erkeklerde de Görülüyor!

Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. İskan Çallı, erkeklerde meme kanserinin önemine dikkat çekerek, “Meme kanseri toplumda kadın hastalığı olarak biliniyor. Bu da erkeklerdeki meme kanserlerinin tanısının gecikmesine sebep oluyor. Ortalama her 8 kadından 1’i hayatının bir döneminde meme kanserine yakalanıyor. Bu oran erkeklerde 800’de 1 gibi” dedi.

Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türlerinden biri olsa da erkeklerde de görülebiliyor. Dr. İskan Çallı’ya göre toplumda meme kanserinin sadece kadınlarda görüldüğü algısının, erkeklerdeki meme kanseri teşhisinin gecikmesine yol açtığını belirtti. Dr. Çallı, “Ortalama her 8 kadından biri hayatının bir döneminde meme kanserine yakalanıyor. Bu oran erkeklerde 800’de 1 gibi. Böylelikle erkeklerde memede fark edilen kitleler ihmal edilebiliyor. Bu durum ise maalesef geç teşhisin ve tedavi sürecinin zorluğuna neden oluyor” diye konuştu.

Meme Kanseri Risk Faktörleri

Dr. Çallı, erkeklerde meme kanseri riskini artıran faktörleri şöyle sıraladı: “Erkeklerde genetik faktörler önemli bir rol oynar, ailesinde meme kanseri öyküsü olanlarda risk artar. Beslenme düzeni ve çevresel etkenler de riski etkiler. Özellikle göğse radyasyon maruz kalma durumu meme kanseri riskini artırır. Bunun yanı sıra obezite ve aşırı kilo alımı, vücuttaki östrojen seviyesini yükseltir ve meme dokusunda anormal hücre büyümelerine neden olabilir, sonuç olarak da meme kanseri gelişebilir” dedi.

Erkeklerde Meme Kanserinin Belirtileri

Erkeklerde meme kanserinin belirtilerine ilişkin bilgi veren Dr. Çallı, “Erkeklerde meme hacmi ve dokusu kadınlardan farklıdır, bu nedenle memede kitleler daha kolay fark edilebilir. Ayrıca meme başı akıntısı, meme ucunda çekilme ve cilt değişiklikleri gibi belirtiler de görülebilir. Bu belirtilerle bize başvuran hastalarımız oluyor. Tedavi süreçlerinde kadınlarda kullanılan tedaviler erkek hastalara da uygulanır. Erkek meme kanserlerinde östrojen ve progesteron reseptörlerinin yüksekliği, hormonal tedaviye daha iyi yanıt verme olasılığını artırır. Özellikle 65 yaş üzeri erkeklerde meme kanseri riski daha fazladır. Memede kitle fark eden erkek hastaların vakit kaybetmeden bir genel cerrahi uzmanına başvurması önemlidir” şeklinde konuştu. (DHA)

Related Posts

Kalp krizi geçirirken öksürmek sağlıklı mı?

Adana’da Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağlar Emre Çağlıyan, kalp krizi geçirirken öksürmenin hayat kurtardığına yönelik halk arasındaki inanışın son dönemde sosyal medyada çokça yayıldığını, bu durumun insan hayatını olumsuz etkileyecek bir manipülasyon olduğunu söyledi.

Kendini Sevme Stresi Azaltıyor

Üsküdar Üniversitesi tarafından bu yıl “Nörobilim Temelli Pozitif Psikoloji” temasıyla 7’ncisi düzenlenen Uluslararası Pozitif Psikoloji Kongresi’nin “Onur Konuğu” Oregon Eyalet Üniversitesi’nden Doç. Dr. Thomas Field, “Sinirbilime Dayalı Bilişsel Davranış Terapisi Hakkında Kısa Başlangıç” konusunu ele aldı.

Çocuklarla cinsellik hangi yaşta, nasıl konuşulmalı?

Yaygın kanının aksine çocuklarla cinselliği konuşmak için ergenliği beklemeye gerek yok. Peki çocuklarla cinsellik hakkında nasıl konuşmak gerekiyor?

Günlük şikayetler sandığınız bu durum kanserin habercisi olabilir

Kalın bağırsak kanseri artık sadece ileri yaşların hastalığı değil. Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi’nden Doç. Dr. İsmail Alper Tarım, özellikle 50 yaş üzeri bireylerin gaitada gizli kan testi ve kolonoskopiyi ihmal etmemesi gerektiğini vurguladı.

Benlerinizi tek tek kontrol edin: Az fark edilen işaretler risk oluşturuyor

Cilt kanserlerinin en ölümcül türlerinden biri olan melanom, erken fark edilmediğinde hayati risk oluşturuyor. Londra Üniversitesi Koleji Hastanesi’nde görevli dermatolog Dr. Conal Perrett, melanomun genellikle bilinen belirtilerinin yanı sıra daha az fark edilen bazı işaretlere de dikkat çekiyor.

Kötü ruh halinin gizli sebebi ortaya çıktı

Kendinizi kötü hissetmenizin sebebi bağışıklık sisteminiz olabilir mi? Bilim insanları, ruh hali değişimlerinde bağışıklık sisteminin düşündüğümüzden çok daha büyük bir rol oynadığını keşfetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir