Elektrik üretimi şubatta arttı



Türkiye Elektrik Sektöründe Doğal Gaz Santralleri Ön Planda

Türkiye Elektrik Sektöründe Doğal Gaz Santralleri Ön Planda

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yayınlanan “Elektrik Piyasası Sektör Raporu”na göre, lisanslı elektrik üretiminin yüzde 29,1’i doğal gaz santrallerinden karşılandı.

Aynı rapora göre, lisanslı elektrik üretiminin yüzde 24,1’i ithal kömür santralleri, yüzde 15,2’si hidroelektrik santralleri, yüzde 11,1’i rüzgar santralleri, yüzde 10,6’sı linyit santralleri ve yüzde 3,7’si jeotermal santraller tarafından sağlandı.

Biyokütle, güneş enerjisi, taş kömürü, asfaltit ve fuel-oil ise sırasıyla diğer enerji kaynakları oldu.

Geçen şubatta Türkiye’nin lisanslı elektrik üretimi, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6,5 artarak 27 milyon 326 bin 453 megavatsaat oldu.

Aynı dönemde faturalanan elektrik tüketim miktarı ise yaklaşık yüzde 4 artarak 23 milyon 191 bin 824 megavatsaat seviyesine ulaştı.

Tüketimin yüzde 40,5’i sanayi, yüzde 30’u mesken aboneler, yüzde 26’sı kamu ve özel hizmetler sektörü ile diğer aboneler tarafından gerçekleştirildi. Aydınlatma ve tarımsal faaliyetler ise sırasıyla yüzde 2,2 ve yüzde 1,3 paya sahipti.

Tüketici ve Kurulu Güç Artışı

Geçen şubat ayında elektrik tüketici sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2,1 artarak 50 milyon 855 bin 279’a yükseldi.

Aynı dönemde tarımsal faaliyet, mesken, kamu, özel hizmetler, aydınlatma ve sanayi tüketici sayılarında artışlar görüldü.

Türkiye’nin lisanslı elektrik kurulu gücü ise yaklaşık yüzde 1,6 artarak 97 bin 633 megavata ulaştı. Kurulu gücün büyük bir kısmını doğal gaz santralleri, barajlı hidroelektrik santralleri, rüzgar santralleri ve ithal kömür santralleri oluşturdu.

 


Related Posts

Fatin Rüştü Karakaş TMSF başkanı olarak atandı!

Türkiye’nin finansal denetim ve tasfiye mekanizmalarının başında yer alan Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), yeni atama kararıyla yeniden Fatin Rüştü Karakaş’a emanet edildi. Bu görevlendirme, Cumhurbaşkanı imzasıyla 12 Temmuz 2025 tarihli Resmi …

Zarif, rahat ve sofistike yaz stiliyle Pitti’de Damat Tween rüzgarı

Damat Tween, Floransa’da düzenlenen dünyanın en prestijli erkek moda fuarı Pitti Uomo’da ipek, keten ve pamuk dokularla zarafeti rahatlıkla birleştirdiği ve yaz mevsimini sofistike deneyime dönüştürdüğü İlkbahar/Yaz 2026 koleksiyonu ile lüks erkek modasında geleceğin vizyonunu gözler önüne serdi.

Trump ve Lula karşı karşıya: En yüksek gümrük vergisi Brezilya’ya!

ABD ile Brezilya arasındaki diplomatik ve ticari gerilim yeniden gündemde. İki ülke arasında karşılıklı açıklamalar tansiyonu artırırken, alınan kararlar uluslararası ticaret çevrelerinde yakından izleniyor. Açıklamalar karşılıklı restleşmeye dönüştü.

Düzce, 13 bin 461 ton iç fındık ihraç etti

Düzce’den Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yılın ilk 6 ayında 13 bin 461 ton iç fındık ihraç edildi.

Gökyüzünde kripto çağı başlıyor

Emirates havayolları, ödeme yöntemlerine kripto para eklemek için ön anlaşma imzaladı.

Mazot koptu gidiyor: Litresi 55 TL’yi aştı

Akaryakıt fiyatları yeniden alev aldı. Döviz kuru, ham petrol fiyatları ve ÖTV artışları derken; 9 Temmuz itibarıyla motorine gelen 1,20 TL’lik yeni zamla birlikte, litre fiyatı birçok şehirde 55 TL’nin üzerine çıktı.