
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasıyla başlayan ve Cuhmurbaşkanı adayı ilan edileceği gün tutuklanmasıyla büyüyen eylemler sosyal medyada da çokça paylaşılmıştı.
19 Mart’ta İBB’ye yönelik operasyonun hemen ardından kitlesel eylemler gerçekleştirilirken internette bant daraltma uygulamasına gidilmişti. Eylemlerin etkisinin sosyal medya platformlarında erişim sorunu oluşmasıyla azaltılması bekleniyordu ancak başta İBB binasının bulunduğu Saraçhane ve ülkenin pek çok meydanında milyonlarca insan tepkisini dile getirdi.
Eylemlerin ardından günler geçerken Politico’da yer alan habere göre, Facebook’un ana şirketi Meta, Türkiye’nin yayın yasağı kararına uymadığı için ‘yüklü miktarda’ para cezasıyla karşı karşıya.
Politico’ya konuşan bir sözcü, Meta’nın Türk makamlarının içerik sınırlama emirlerine uymadığı için “önemli miktarda” para cezasına çarptırıldığını söyledi.
Habere göre iktidar, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasıyla ilgili protestolarla dair bilgi paylaşan sosyal medya hesaplarının askıya alınmasını istiyor.
“KISITLAMA TALEPLERİNİ GERİ ÇEVİRDİK VE CEZA ALDIK”
“Türk hükümetinin açıkça kamu yararına olan içerikleri kısıtlama taleplerini geri çevirdik ve bunun sonucunda onlar tarafından para cezasına çarptırıldık” diyen sözcü, cezanın boyutuna ilişkin ise bilgi vermekten kaçındı.
Sözcü, “Hükümetin çevrimiçi hizmetleri kapatma tehditlerinin yanı sıra çevrimiçi konuşmayı kısıtlama talepleri ciddidir ve insanların kendilerini ifade etme yetenekleri üzerinde caydırıcı bir etkiye sahiptir” dedi.
X HESAPLARI ASKIYA ALINDI
Öte yandan Elon Musk’ın sahibi olduğu sosyal medya platformu X, “ifade özgürlüğü” söylemlerine rağmen, kitlesel protestoların başlangıcından bu yana gazetecilere ve muhalif isimlere ait çok sayıda hesabı askıya aldı.
Özellikle üniversite öğrencilerini sokaklara ördüğü polis barikatlarıyla durduramayan iktidar, sosyal medya hesaplarına erişim engeli getirmişti. Eylemlere ilişkin çağrı ve bilgi paylaşan gençlik örgütlerinin hesapları askıya alınmıştı.
BİR YILDA 5 BİN 677 İÇERİK KALDIRMA TALEBİ
Meta’nın şeffaflık raporuna göre, 2024 yılında Meta, Türk makamlarından 5 bin 677 içerik kaldırma talebi aldı.
Rapora göre, Meta bu taleplerin yüzde 40’ını “dikkate aldı.”