Her 100 liranın 83’ü gıda alışverişine gitti

Gıda Fiyatlarındaki Artış Vatandaşların Harcamalarını Etkiledi

Yüksek enflasyonla birlikte son 3 yılda rekor seviyelere ulaşan gıda fiyatları, vatandaşların harcama alışkanlıklarını önemli ölçüde etkiledi. Resmi verilere göre geçen yıl yüzde 41.76 olarak açıklanan gıda enflasyonuna karşın, 2024’te vatandaşların market alışverişleriyle ilgili harcamaları yüzde 67 arttı. Yapılan araştırmalara göre, alışveriş yapan bir kişinin her 100 TL’lik harcamasının 83 TL’si gıda ve içecek alışverişlerinden oluşurken, kişisel bakıma 9 TL, ev bakımına ise 8 TL ayrıldı.

Tüketici İndirim Marketlerine Yöneliyor

Son 3 yılda sepet ortalamalarındaki yükseliş dikkat çekici düzeyde oldu. Ipsos’un ‘Hızlı Tüketim Ürünleri’ raporuna göre, 2022 yılında ortalama sepet tutarı 88 TL iken, bu rakam 2023’te yüzde 72 artarak 152 TL’ye yükseldi. 2024 yılında ise tüketicilerin alışveriş başına harcadıkları ortalama tutar 229 TL’ye çıktı. Bu verilere göre, bir önceki yıla göre alışveriş yapmak isteyen tüketiciler yüzde 160 daha fazla harcama yapmak durumunda kaldı. Pandemi sonrası alışveriş sıklığı ise 2024 yılında artış gösterdi. Haneler haftada yaklaşık 4 kez alışveriş yaparken, yılda ise 219 defa marketlere gittiler. Haneler, bir önceki seneye göre 17 kez daha fazla alışveriş yaptılar. Bu alışverişlerin üçte birinden fazlası ise indirim marketleri aracılığıyla gerçekleşti. İndirim marketlerinin ciro payı da artış göstererek yüzde 36’ya çıktı. Bu dönemde indirim marketlerinin cirosu yüzde 72, ulusal market zincirlerinin cirosu ise yüzde 69 arttı.

Tüketici Markalı Ürünlere Yöneldi

Ortalama bir hane halkı, harcamalarının yaklaşık olarak yüzde 54’ünü markalı ürünlere, yüzde 24’ünü açık ürünlere ve yüzde 22’sini ise market markalı ürünlere ayırdı. Öte yandan, en popüler 20 kategoride kırmızı et yer almazken, beyaz et alışverişi yüzde 3, yoğurt alışverişi yüzde 2 ve kağıt ürünleri alışverişi yüzde 8.3 oranında düşüş gösterdi. Gıda ve içecek alışverişlerinde ciro yüzde 66 artarken, kişisel bakım ve ev bakımı harcamaları ise sırasıyla yüzde 60 ve yüzde 84 arttı.

Related Posts

THY yeni alınacak uçakların finansmanında bir ilki gerçekleştirdi

THY Basın Müşavirliğinden yapılan açıklamaya göre, THY, SAAFI’nın Sigorta Garantili Havacılık Finansmanı ürününün kullanıldığı ilk finansman yapısına öncülük etti. Tokyo’da düzenlenen imza töreniyle duyurulan anlaşma, bu yılın başlarında piyasaya …

Elektrik üretim ve depolama tesisleri kabul yönetmeliği revize edildi

Elektrik üretim ve depolama tesisleri kabul yönetmeliği revize edildi

Ucuz uçak bileti şansı! Anneler Günü’ne özel 100 bin indirimli bilet!

Anneler Günü öncesi markalar kampanyalarını hızla duyurmaya başladı. Birçok marka güne özel indirim kampanyasına çıktı. Onlardan biri de AJet oldu. Havayolu şirketi, Anneler Günü’ne özel bir kampanya düzenliyor! 10 Mayıs 2025 tarihinde başlayıp 13 …

Tazminat yakacak o ifade! Haklı olsa da…

Türkiye’de milyonlarca çalışanı ilgilendiren kıdem tazminatı hakkı ile ilgili, dikkatten kaçan küçük ayrıntılar yılların emeğini boşa çıkarabiliyor. Yıllarca çalışan ancak haklı sebeplerle istifa eden kişiler, işten ayrıldıktan sonra kıdem tazminatı …

Piyasalarda gün ortası – 9 Mayıs 2025

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 0,04 düşüşle 9.275,15 puana indi. En fazla işlem gören hisseler arasında Tüpraş, ASELSAN ve THY öne çıkarken, teknoloji hisseleri değer kaybetti.

ABD’ye sevkiyatlar sert düştü ama ihracat arttı: Çin mucizesi

ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük vergi zamlarına rağmen Çin’de ihracatta yükseliş sağlandı. Ancak Çin’den ABD’ye yapılan sevkiyatlar sert düşüşle yüzde 21 azaldı. ÇİN’DE İHRACAT NİSAN’DA ARTTI Çin’in ihracatı nisanda yüzde 8,1 artarak 315,6 milyar …