İdrar yolu enfeksiyonu vakaları artıyor: ‘Tekrarlıyorsa araştırılmalı!’

Yaz mevsimi geldiğinde enfeksiyon risklerinin arttığını vurgulayan Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Ramazan Gökhan Atış, sıvı tüketimi, hijyen kuralları ve erken teşhisin önemine dikkat çekiyor.

Ürolojik enfeksiyonların günlük hayattaki önemli bir bileşen olduğunu belirten Prof. Dr. Atış, “Hastalık hem çocuklarda hem de yetişkinlerde sık görülüyor. Kadınlarda ise anatomik nedenlerden dolayı daha yüksek bir enfeksiyon riski bulunmaktadır. Kadınlarda kısa idrar kanalı ve genital organlarla yakınlık enfeksiyon olasılığını artırır” dedi.

“ERKEKLERDE YAŞ İLERLEDİKÇE RİSK ARTIYOR”

Yaşlı erkeklerde üriner enfeksiyonların daha sık görüldüğünü vurgulayan Prof. Dr. Atış, “İyi huylu prostat büyümesi, nörojen mesane gibi idrar torbasının tam boşalamaması durumları ya da üriner sistemde taş hastalığı varsa enfeksiyon riski artabilir. Bu sebeple çocuklarda detaylı bir ürolojik inceleme hayati önem taşır. Erkek çocuklarda sünnet işlemi yapılmasını öneriyoruz çünkü bilimsel olarak idrar yolu enfeksiyonlarını engellediği kanıtlanmıştır” şeklinde konuştu.

“KADINLARDA TEKRAR EDEN ENFEKSİYONLARIN SEBEPLERİ ARAŞTIRILMALI”

Kadınlarda tekrarlayan enfeksiyonların genellikle altta yatan bir nedene bağlı olduğunu belirten Prof. Dr. Atış, “Hijyen kurallarına dikkat edilmeli. Eğer bir neden bulunamıyorsa, flora dengeleyici uzun süreli tedaviler önerilebilir. Bu tedavilerin içinde genellikle turna yemişi ve mannoz gibi maddeler bulunmaktadır. Sıvı alımı yılın her döneminde olduğu gibi yaz aylarında da önemlidir. Ancak yazın yüksek sıcaklıklarıyla vücuttan fazla sıvı kaybı yaşanabilir. Bu dönemde özellikle dikkatli olunmalıdır. Ayrıca idrarın uzun süre tutulmaması enfeksiyon riskini azaltır” uyarısında bulundu.

Related Posts

Yağmur sonrası deniz enfeksiyonlarına dikkat!

Özellikle sağanak yağışların ardından denize girilmesinin, çeşitli sağlık risklerini de beraberinde getirdiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Emre Öztürk, “Yoğun yağışların ardından dere, kanalizasyon ya da yüzey suları denizle buluşur. Bu sular, çeşitli mikroorganizmalar, bakteriler ve hatta parazitlerle yüklü olabilir. Bu da, çocuklarda mide-bağırsak enfeksiyonlarından kulak iltihabına, cilt döküntülerinden göz enfeksiyonlarına kadar birçok sağlık sorununa yol açabilir” dedi.

Küçük bir hata büyük sorunlara yol açabilir! Yazın spor yaparken bu 5 yanlıştan kaçının

Yaz aylarında havaların ısınmasıyla birlikte açık hava aktivitelerine olan ilgi artıyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Safa Gürsoy, yaz sporlarında en sık yapılan 5 yanlışı anlattı, yazın spor yaralanmalarına karşı alınabilecek önlemleri sıraladı.

Kahvaltıda yiyenin zekası tavan yapıyor! Çinlilerin sırrı, Karatay’ın favorisi, süper besin

Sağlıklı beslenme denince akla gelen ilk isimlerden biri olan Prof. Dr. Canan Karatay, yıllardır beslenme alışkanlıklarımız konusunda ezber bozan önerileriyle dikkat çekiyor. Kendisi, yaşına rağmen dinç ve sağlıklı bir yaşam sürmesiyle de söylediklerinin en büyük kanıtı. Peki, Canan Karatay’ın kahvaltı önerileri neler?

Bayramda sağlık hizmeti verilecek mi? Bakan açıkladı

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Kurban Bayramı süresince sağlık hizmetlerinin kesintisiz devam edeceğini belirterek, Türkiye genelinde 1544 hastanede 638 bin 603 sağlık personelinin görev yapacağını açıkladı.

Komşuda virüs alarmı verildi

Yunanistan Ulusal Kamu Sağlığı Kurumu (EODY), sivrisinek ısırmasıyla bulaşan Batı Nil virüsüne karşı halkı uyararak, özellikle yaz ve sonbahar aylarında koruyucu önlemlerin alınması gerektiğini bildirdi.

Uzmanından kritik uyarı: ‘Kurban eti 24 saat dinlendirildikten sonra tüketilmeli’

Kurban Bayramı’na sayılı günler kalırken; sağlıklı bir bayram geçirmek için bazı önlemlerin alınması önem taşıyor. Dahiliye Uzmanı Dr. Erdal Gündoğan, etin en az 24 saat dinlendirildikten sonra tüketilmesini tavsiye etti. Taze et tüketiminin karın ağrısı, reflü atakları, gaz, karında şişlik ve hazımsızlık gibi sindirim sorunlarına yol açabileceği uyarısında bulunan Dr. Gündoğan, “Uzun süre ve fazla et tüketimi, uzun dönemde kolesterol yükselmesine, gut ataklarına, karaciğer ve böbrek rahatsızlıklarına neden olabilir” dedi. Bayram süresince fazla miktarda ve geç saatlere kadar yemek tüketilmemesi gerektiğini belirten Dr. Gündoğan, gün içerisinde yürüyüş gibi hafif egzersizler yapılmasını tavsiye etti.