İşten ayrılanlar dikkat: Tazminatınızı faiziyle geri alabilirsiniz

Kıdem Tazminatı Almak İçin Bilinmesi Gerekenler

Kıdem tazminatı, uzun yıllar boyunca çalışanların hak ettiği bir ödemedir. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından belirlenen kurallara göre çalışanlar, belirli şartları sağladıklarında kıdem tazminatı alma hakkına sahiptir. Ancak son zamanlarda, bazı işverenlerin bu ödemelerde sorun çıkardığına dair şikayetler artmaktadır.

Dünya gazetesi köşe yazarı Özgür Erdursun’un ifadesine göre, sigortalı olarak çalışanlar, İş Kanunu’nun belirlediği şartlara uyarak prim gün sayılarını tamamlayarak SGK’dan alacakları “Kıdem Tazminatına Esas Yazı” ile işverenden kıdem tazminatı talep edebilirler.

Erdursun, bu hakkın zamana bağlı olarak değişen şartları olduğunu belirtiyor:

  • – 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanlar için 3600 gün,
  • – 9 Eylül 1999 – 30 Nisan 2008 tarihleri arasında sigortalı olanlar için 4500 prim günü ve 25 yıl sigortalılık ya da 7000 gün,
  • – 1 Mayıs 2008 tarihinden sonra sigortalı olanlar için her yıl artan prim günleri şartı geçerlidir.

Örneğin, 2009 yılında sigortalı olan bir kişi için en az 4700 gün, 2015 yılında sigortalı olan bir kişi için ise 5300 gün prim ödemesi gerekmektedir. Bu koşulları sağlayan çalışanlar, belirli yaş ve emeklilik şartlarını karşıladıklarında kıdem tazminatı almaya hak kazanırlar.

İşveren Ödeme Yapmazsa Ne Yapılmalı?

Erdursun’a göre, işverenin kıdem tazminatını ödemediği durumda çalışanlar şu adımları izlemelidir:

  1. Noter aracılığıyla ihtarname göndermek,
  2. Arabulucuya başvurmak,
  3. Gerektiğinde iş mahkemesinde dava açmak.

Mahkeme kararıyla birlikte, tazminatlar en yüksek banka faiziyle ödenir. 30 Haziran 2025 tarihine kadar geçerli olan kıdem tazminatı tavanı ise 46.655,43 TL olarak belirlenmiştir. Çalışanlar, yasalara uygun şekilde haklarını arayarak bu miktarı faiziyle birlikte alabilirler.

Related Posts

Trump ve Lula karşı karşıya: En yüksek gümrük vergisi Brezilya’ya!

ABD ile Brezilya arasındaki diplomatik ve ticari gerilim yeniden gündemde. İki ülke arasında karşılıklı açıklamalar tansiyonu artırırken, alınan kararlar uluslararası ticaret çevrelerinde yakından izleniyor. Açıklamalar karşılıklı restleşmeye dönüştü.

Düzce, 13 bin 461 ton iç fındık ihraç etti

Düzce’den Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yılın ilk 6 ayında 13 bin 461 ton iç fındık ihraç edildi.

Gökyüzünde kripto çağı başlıyor

Emirates havayolları, ödeme yöntemlerine kripto para eklemek için ön anlaşma imzaladı.

Mazot koptu gidiyor: Litresi 55 TL’yi aştı

Akaryakıt fiyatları yeniden alev aldı. Döviz kuru, ham petrol fiyatları ve ÖTV artışları derken; 9 Temmuz itibarıyla motorine gelen 1,20 TL’lik yeni zamla birlikte, litre fiyatı birçok şehirde 55 TL’nin üzerine çıktı.

Aylık en yüksek reel getiriyi sağlayan finansal enstruman “Devlet İç Borçlanma Senedi” oldu

Son bir yıla bakıldığında en çok reel getiriyi külçe altın sağladı

Türkiye otomotiv sektörü yılın ilk yarısında tarihi rekor kırdı

Otomotiv sektörü, bu yılın ocak-haziran döneminde 19 milyar 986 milyon 716 bin dolarla tüm zamanların en yüksek ilk 6 aylık ihracatına imza atarken, sektörün toplam ihracattaki payı da yüzde 15,2 olarak hesaplandı.