Kış depresyonuyla nasıl başa çıkabilirsiniz?

Psikiyatri Uzmanından Depresyon Hakkında Bilgiler

Psikiyatri Uzmanı Dr. Anıl Talas Özçimen, depresyon konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Depresyonun tanımını yaparak, belirtilerine ve nedenlerine değinen Dr. Özçimen, depresyonun sürekli üzüntü, çökkün ruh hali ve zevk alamamayla karakterize bir duygudurum bozukluğu olduğunu belirtti.

Uzm. Dr. Özçimen, depresyonun günlük işlevselliği olumsuz etkileyen ve en az iki hafta süren çökkün ruh hali, zevk alamama, uykusuzluk veya aşırı uyuma, iştahsızlık veya aşırı yeme gibi belirtilerle kendini gösterdiğini vurgulayarak, ruhsal travmaların da depresyona neden olabileceğini ifade etti.

Dr. Özçimen ayrıca, depresyonun genetik yatkınlığa ek olarak çeşitli sosyo-ekonomik etkenler, ruhsal travmalar, çevresel olaylar ve yaşam tarzıyla ilgili faktörlerden kaynaklanabileceğini belirtti. Türkiye’de depresyon oranlarının arttığını vurgulayan Uzm. Dr. Özçimen, pandeminin etkisiyle depresyon vakalarında artış yaşandığını ve sosyolojik etkenlerin bu artışı tetiklediğini söyledi.

Uzm. Dr. Özçimen, kadınlarda depresyonun erkeklere göre daha sık görüldüğünü ve yaş ilerledikçe artan bir trend gösterdiğini belirtirken, kış depresyonunun mevsimsel bir duygudurum bozukluğu olduğunu vurgulayarak, güneş ışığının azalmasının beyin kimyasallarını etkileyerek ruh halinde değişikliklere sebep olabileceğini aktardı.

Depresyonla mücadelede düzenli egzersiz yapmanın, sağlıklı beslenmenin ve uyku düzeninin önemine değinen Uzm. Dr. Özçimen, tedavi sürecinde ilaç tedavisi ve psikoterapinin genellikle etkili olduğunu belirtti. Depresyonun tedavi edilmemesi durumunda kişinin hayat kalitesini olumsuz etkileyebileceğini ve daha ciddi ruhsal sorunlara yol açabileceğini uyardı.

Related Posts

Bayramda sağlık hizmeti verilecek mi? Bakan açıkladı

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Kurban Bayramı süresince sağlık hizmetlerinin kesintisiz devam edeceğini belirterek, Türkiye genelinde 1544 hastanede 638 bin 603 sağlık personelinin görev yapacağını açıkladı.

Komşuda virüs alarmı verildi

Yunanistan Ulusal Kamu Sağlığı Kurumu (EODY), sivrisinek ısırmasıyla bulaşan Batı Nil virüsüne karşı halkı uyararak, özellikle yaz ve sonbahar aylarında koruyucu önlemlerin alınması gerektiğini bildirdi.

Uzmanından kritik uyarı: ‘Kurban eti 24 saat dinlendirildikten sonra tüketilmeli’

Kurban Bayramı’na sayılı günler kalırken; sağlıklı bir bayram geçirmek için bazı önlemlerin alınması önem taşıyor. Dahiliye Uzmanı Dr. Erdal Gündoğan, etin en az 24 saat dinlendirildikten sonra tüketilmesini tavsiye etti. Taze et tüketiminin karın ağrısı, reflü atakları, gaz, karında şişlik ve hazımsızlık gibi sindirim sorunlarına yol açabileceği uyarısında bulunan Dr. Gündoğan, “Uzun süre ve fazla et tüketimi, uzun dönemde kolesterol yükselmesine, gut ataklarına, karaciğer ve böbrek rahatsızlıklarına neden olabilir” dedi. Bayram süresince fazla miktarda ve geç saatlere kadar yemek tüketilmemesi gerektiğini belirten Dr. Gündoğan, gün içerisinde yürüyüş gibi hafif egzersizler yapılmasını tavsiye etti.

Kurban etinde 2 gün kuralı!

Prof. Dr. Mustafa Tayar, bayramda kesilen kurban etinin ilk 2 gün sabah kahvaltısında yenmemesi gerektiğini söyledi. Gıdaların normalde taze olarak tüketildiğini hatırlatan Prof. Dr. Tayar, “Bu kurban sonrası kesilen etler için geçerli değil. Çünkü o et kas halinde olduğu için insanlarda sindirim problemine neden olur. Bu nedenle kurban eti ile kahvaltı yapmayı 2 gün ertelememiz gerekir” dedi.

Her gün kefir içmek için en iyi 5 neden

Lezzetini kolayca kişiselleştirebileceğiniz kefir, düşük kalorili yapısıyla da sağlıklı beslenme planlarının vazgeçilmezi olmaya aday. İşte her gün bir bardak kefir içmeniz için bilmeniz gereken en önemli 5 neden…

30’lu yaşlardan sonra dikkat, uzmanı uyardı: Kadın doğurganlığı değişiyor!

30’lu yaşlardan sonra dikkat, uzmanı uyardı: Kadın doğurganlığı değişiyor!