Kokusundan ya da tadından değil: Sahte içki sadece böyle anlaşılıyor

Sahte İçki Tüketimi Hayati Risk Taşıyor: Metil Alkol Zehirlenmesi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, sadece 30 mililitre metil alkol alımı ölümle sonuçlanabilirken, bir kaşık kadarı kalıcı körlüğe sebep olabilmektedir. Metil alkol zehirlenmesi belirtileri, içki içtikten 10 ila 24 saat sonra ortaya çıkmaktadır.

SAHTE İÇKİ BELİRTİLERİ VE TEHLİKELERİ

Metil alkol içeren sahte içkiler, gerçek içkilerden kokusu ve tadıyla ayırt edilemez. Bu durum, tüketicilerin farkında olmadan büyük bir risk altına girmelerine neden olabilir. Son zamanlarda İstanbul’da 83 kişinin hastaneye sahte içki nedeniyle başvurduğu ve bunlardan 30’unun hayatını kaybettiği bildirildi. Sahte içki nasıl anlaşılabilir sorusu da vatandaşlar arasında araştırma konusu haline geldi.

SAHTE İÇKİ NASIL ANLAŞILIR?

Sahte içkilerin gerçek içkilerle benzer kokuya ve tada sahip olması nedeniyle anlaşılması oldukça zordur. Ancak uzmanlar, şeffaf şişelere şüpheyle yaklaşılması gerektiğini önermektedir. Ayrıca içki şişelerindeki barkodlar ve etiketler, içkinin sahte olup olmadığı konusunda fikir verebilir. Bu sebeple, içki alışverişi güvenilir ve yasal satış noktalarından yapılmalıdır.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın (GİB) mobil uygulaması sayesinde, alkol ürünlerinin sahte olup olmadığını kontrol etmek mümkündür. Barkodu taratarak, ürün hakkında hızlıca bilgi alınabilir.

METİL ALKOL ZEHİRLENMESİNİN BELİRTİLERİ

Metil alkol içeren sahte içkiler, sağlık açısından ciddi tehditler oluşturabilir. Metil alkol, düşük miktarlarda bile kalıcı hasarlara yol açabilen yüksek toksisiteye sahiptir. Örneğin, 10 mililitre saf metil alkol, kalıcı görme kaybına sebep olabilirken, 30 mililitrelik alımı ölümle sonuçlanabilir.

Metil alkol zehirlenmesinin belirtileri arasında bilinç kaybı, baş dönmesi ve aşırı uyku haline gelme yer alır. Bu belirtiler genellikle içki içildikten sonra 10 saat içinde ortaya çıkar. Ayrıca görme kaybı ve beyin sinirlerinin zarar görmesine bağlı şikayetler de meydana gelebilir. Sahte içki içen kişiler, etkileri genellikle içki tüketiminden 10 ila 30 saat sonra hissedebilirler.

ÖLÜME KADAR GÖTÜREBİLİR

Metil alkol zehirlenmesi tedavi edilmezse ölümle sonuçlanabilir. Beyin ve sinir sistemi üzerinde ciddi hasarlara yol açabilen bu zehirlenme durumu, çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir. Yürüme güçlüğü, hareket kabiliyetinin kaybı, bilişsel bozukluklar ve bilinç kaybı gibi belirtiler sıkça görülür. Sahte içki tüketimi, derhal tıbbi yardım gerektiren bir durumdur ve bu tip içeceklerden kaçınılmalıdır.

Related Posts

Kahvaltıda yiyenin zekası tavan yapıyor! Çinlilerin sırrı, Karatay’ın favorisi, süper besin

Sağlıklı beslenme denince akla gelen ilk isimlerden biri olan Prof. Dr. Canan Karatay, yıllardır beslenme alışkanlıklarımız konusunda ezber bozan önerileriyle dikkat çekiyor. Kendisi, yaşına rağmen dinç ve sağlıklı bir yaşam sürmesiyle de söylediklerinin en büyük kanıtı. Peki, Canan Karatay’ın kahvaltı önerileri neler?

Bayramda sağlık hizmeti verilecek mi? Bakan açıkladı

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Kurban Bayramı süresince sağlık hizmetlerinin kesintisiz devam edeceğini belirterek, Türkiye genelinde 1544 hastanede 638 bin 603 sağlık personelinin görev yapacağını açıkladı.

Komşuda virüs alarmı verildi

Yunanistan Ulusal Kamu Sağlığı Kurumu (EODY), sivrisinek ısırmasıyla bulaşan Batı Nil virüsüne karşı halkı uyararak, özellikle yaz ve sonbahar aylarında koruyucu önlemlerin alınması gerektiğini bildirdi.

Uzmanından kritik uyarı: ‘Kurban eti 24 saat dinlendirildikten sonra tüketilmeli’

Kurban Bayramı’na sayılı günler kalırken; sağlıklı bir bayram geçirmek için bazı önlemlerin alınması önem taşıyor. Dahiliye Uzmanı Dr. Erdal Gündoğan, etin en az 24 saat dinlendirildikten sonra tüketilmesini tavsiye etti. Taze et tüketiminin karın ağrısı, reflü atakları, gaz, karında şişlik ve hazımsızlık gibi sindirim sorunlarına yol açabileceği uyarısında bulunan Dr. Gündoğan, “Uzun süre ve fazla et tüketimi, uzun dönemde kolesterol yükselmesine, gut ataklarına, karaciğer ve böbrek rahatsızlıklarına neden olabilir” dedi. Bayram süresince fazla miktarda ve geç saatlere kadar yemek tüketilmemesi gerektiğini belirten Dr. Gündoğan, gün içerisinde yürüyüş gibi hafif egzersizler yapılmasını tavsiye etti.

Kurban etinde 2 gün kuralı!

Prof. Dr. Mustafa Tayar, bayramda kesilen kurban etinin ilk 2 gün sabah kahvaltısında yenmemesi gerektiğini söyledi. Gıdaların normalde taze olarak tüketildiğini hatırlatan Prof. Dr. Tayar, “Bu kurban sonrası kesilen etler için geçerli değil. Çünkü o et kas halinde olduğu için insanlarda sindirim problemine neden olur. Bu nedenle kurban eti ile kahvaltı yapmayı 2 gün ertelememiz gerekir” dedi.

Her gün kefir içmek için en iyi 5 neden

Lezzetini kolayca kişiselleştirebileceğiniz kefir, düşük kalorili yapısıyla da sağlıklı beslenme planlarının vazgeçilmezi olmaya aday. İşte her gün bir bardak kefir içmeniz için bilmeniz gereken en önemli 5 neden…