Nöroloji Uzmanı uyardı: Günlük yaşamı etkileyen unutkanlıkları ciddiye alın!

OMÜ Nöroloji Anabilim Dalı Prof. Dr. Hüseyin Alparslan Şahin: Unutkanlık Hafife Alınmamalı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Alparslan Şahin, unutkanlığın hafife alınmaması gerektiğini vurgulayarak, “Herkes ufak tefek şeyler unutuyor. Bu günlük yaşamımızı olumsuz etkilemiyor. Ama etkilemeye başladığı zaman veya yakın çevremiz de bizim unutkanlığımızdan haberdarsa onlar da bunu gözlüyorsa muhakkak ertelenmeden hekime gidilmeli” dedi.

Şahin, uzun yıllar demans, Alzheimer ve Parkinson hastalıkları üzerine çalışmalar yaptığını belirterek, belirli bir yaşın üzerinde unutkanlığın normalleşmesine izin verilmemesi gerektiğini ve bunun toplumda hala varlığını koruduğunu dile getirdi. Alzheimer hastalarının ilaç uyumsuzluğuna dikkat çeken Şahin, ilaçların ömür boyu kullanılması gerektiğini vurgulayarak, hastaların ilaç kullanımını düzenli bir şekilde sürdürmelerinin önemli olduğunu belirtti.

Alzheimer hastalığının tedavisi konusunda son yıllarda geliştirilen ilaçlar hakkında da bilgi veren Şahin, tedavi sürecinde devam eden çalışmaların önemine değindi. Aktif bir yaşamın hem beyin hem de kalp sağlığı için faydalı olduğunu belirten Şahin, spor yapma, sosyal etkinliklere katılma gibi aktivitelerin Alzheimer hastalığından korunmada etkili olduğunu söyledi.

Genetik faktörlerin Alzheimer hastalığı riskini artırdığını belirten Şahin, her unutkanlığın önemsendiği ve ciddiye alınması gerektiği üzerinde durarak, ailede Alzheimer hastası bulunması durumunda riskin arttığını ifade etti. Kronik uykusuzluk, kötü beslenme ve zararlı alışkanlıkların demansı doğrudan yapmasa da riski artırabileceğini belirtti.

Unutkanlık konusunda yaşanan sorunlar karşısında hekime başvurmanın ertelenmemesi gerektiğini vurgulayan Şahin, her unutkanlığın ciddiye alınması gerektiğini ve erken tedavi ile hastalığın etkilerinin hafifletilebileceğini sözlerine ekledi.

Aktif bir yaşam sürmek beyin ve kalp sağlığı açısından önemlidir

Prof. Dr. Hüseyin Alparslan Şahin, Alzheimer hastalığından korunmak için önerilerde bulunarak, sağlıklı beslenme, spor yapma, sosyal etkinliklere katılma gibi aktivitelerin beyin sağlığına olan olumlu etkilerine dikkat çekti. Omega 3, ginkgo biloba gibi supplementlerin ise etkili olmadığını belirtti.

“Ailede Alzheimer hastası bulunması riski artırır”

Her unutkanlığın değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Şahin, ailede Alzheimer hastası bulunması durumunda kişinin riskinin arttığını, genetik faktörlerin rol oynadığını sözlerine ekledi.

Unutkanlığın günlük yaşamı olumsuz etkilemeye başladığı durumda hekime başvurulması gerektiğini belirten Şahin, hafife alınan unutkanlığın ciddi sonuçlara yol açabileceğini vurguladı.

Related Posts

İdrar yolu enfeksiyonu vakaları artıyor: ‘Tekrarlıyorsa araştırılmalı!’

Enfeksiyonun yaz aylarında ortak alan kullanımı, yetersiz sıvı alımı ve hijyen kurallarına dikkat edilmemesinden kaynaklandığını belirten Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Ramazan Gökhan Atış, “Hijyen kurallarına dikkat edilmeli. Sıvı alımı sadece yaz aylarında değil, yılın her döneminde önemli. Ancak yazın özellikle artan sıcaklıklarla birlikte vücuttan sıvı kaybı da fazla oluyor. Bu dönemde daha da dikkatli olmak lazım” dedi.

Yağmur sonrası deniz enfeksiyonlarına dikkat!

Özellikle sağanak yağışların ardından denize girilmesinin, çeşitli sağlık risklerini de beraberinde getirdiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Emre Öztürk, “Yoğun yağışların ardından dere, kanalizasyon ya da yüzey suları denizle buluşur. Bu sular, çeşitli mikroorganizmalar, bakteriler ve hatta parazitlerle yüklü olabilir. Bu da, çocuklarda mide-bağırsak enfeksiyonlarından kulak iltihabına, cilt döküntülerinden göz enfeksiyonlarına kadar birçok sağlık sorununa yol açabilir” dedi.

Küçük bir hata büyük sorunlara yol açabilir! Yazın spor yaparken bu 5 yanlıştan kaçının

Yaz aylarında havaların ısınmasıyla birlikte açık hava aktivitelerine olan ilgi artıyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Safa Gürsoy, yaz sporlarında en sık yapılan 5 yanlışı anlattı, yazın spor yaralanmalarına karşı alınabilecek önlemleri sıraladı.

Kahvaltıda yiyenin zekası tavan yapıyor! Çinlilerin sırrı, Karatay’ın favorisi, süper besin

Sağlıklı beslenme denince akla gelen ilk isimlerden biri olan Prof. Dr. Canan Karatay, yıllardır beslenme alışkanlıklarımız konusunda ezber bozan önerileriyle dikkat çekiyor. Kendisi, yaşına rağmen dinç ve sağlıklı bir yaşam sürmesiyle de söylediklerinin en büyük kanıtı. Peki, Canan Karatay’ın kahvaltı önerileri neler?

Bayramda sağlık hizmeti verilecek mi? Bakan açıkladı

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Kurban Bayramı süresince sağlık hizmetlerinin kesintisiz devam edeceğini belirterek, Türkiye genelinde 1544 hastanede 638 bin 603 sağlık personelinin görev yapacağını açıkladı.

Komşuda virüs alarmı verildi

Yunanistan Ulusal Kamu Sağlığı Kurumu (EODY), sivrisinek ısırmasıyla bulaşan Batı Nil virüsüne karşı halkı uyararak, özellikle yaz ve sonbahar aylarında koruyucu önlemlerin alınması gerektiğini bildirdi.