Pezeşkiyan, Moskova’da Putin’le görüştü: Stratejik ortaklık anlaşması imzalandı

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, Rusya’ya Resmi Ziyaret Gerçekleştirdi

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, bugün resmi ziyaret kapsamında Rusya’nın başkenti Moskova’ya gitti. Pezeşkiyan’ın uçağı yerel saatle 07.17’de Vnukovo Havalimanı’nda indi. Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya gelen Pezeşkiyan, iki lider arasında ‘kapsamlı bir stratejik ortaklık anlaşması’ imzalandı.

Rusya Enerji Bakanı Sergey Tsivilev ve beraberindeki heyet, Pezeşkiyan’ı havalimanında karşıladı. Rusya heyetinde Dışişleri Bakan Yardımcısı Andrey Rudenko ve bakanlığa bağlı Devlet Protokol Ofisi Başkanı Igor Bogdashev de bulunmaktaydı.

Küresel ve Bölgesel Konular Gündemde

TASS’ın bildirdiğine göre, Pezeşkiyan’ın Moskova ziyareti sırasında küresel ve bölgesel konular ele alınacak. Orta Doğu’daki son gelişmelerin yanı sıra Rusya ve İran heyetlerinin Güney Kafkasya’daki durumu ve İran’ın nükleer programıyla ilgili konuları görüşmelerde ele alması bekleniyor.

Rusya ve İran arasında 2001 yılında imzalanan İlişkilerin Temelleri ve İşbirliği İlkeleri Anlaşması 10 yıl süreyle geçerli olmuş, daha sonra 5 yıllık süreler boyunca otomatik olarak uzatılmıştı.

Putin: Çalışmaların Sonucundan Memnunuz

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Pezeşkiyan ile yapılan görüşmelerin önemine vurgu yaparak, kapsamlı stratejik ortaklık anlaşmasının imzalanacağını duyurdu. Putin, ticari ve ekonomik ilişkilerin gelişimine olumlu katkı sağlayacağını belirtti.

Putin ve Pezeşkiyan, uluslararası ve bölgesel konuları görüşmek üzere bir araya geldi ve ikili ilişkilerin daha da güçlendirilmesine yönelik adımlar atmayı planladıklarını açıkladılar.

Pezeşkiyan: Anlaşma İkili İlişkilere İvme Kazandıracak

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Rusya ile imzalanacak kapsamlı stratejik ortaklık anlaşmasının ikili ilişkileri güçlendireceğini ve ileriye dönük sağlam bir temel oluşturacağını belirtti. Pezeşkiyan, Rusya ziyareti öncesinde bazı anlaşmaları değerlendirdiklerini ve olası hataları gidermeye çalıştıklarını ifade etti.

Pezeşkiyan, bölgedeki sorunların ancak bölge ülkeleri arasında çözülebileceğini vurgulayarak, dış güçlerin durumu kötüleştireceğine inandıklarını dile getirdi. Putin ve Pezeşkiyan’ın imzaladığı ‘kapsamlı stratejik ortaklık anlaşması’, iki ülke arasındaki işbirliğini daha da ileri götürecek nitelikte bulunuyor.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Related Posts

O ülkede kadınlar da zorunlu askerlik yapacak

Danimarka, ordusunu güçlendirmek amacıyla kadınları da zorunlu askerlik kapsamına alıyor. 11 Haziran’da Danimarka Parlamentosu’nda kabul edilen yasa bugün itibarıyla yürürlüğe girdi. Buna göre, 1 Temmuz 2025’ten itibaren 18 yaşına basan tüm kadınlar …

İçişleri Bakanlığı açıkladı: 30 gün içinde başvurmayan ehliyet sahipleri hakkını kaybedecek

31 Temmuz 2025 tarihi itibarıyla eski tip ehliyet kullanımının sona ereceğini açıklayan İçişleri Bakanlığı, halihazırda sürücü belgesini yenilemeyen 4 milyona yakın sürücüye çağrı yaptı. Bakanlık, 30 gün içinde ehliyetlerini yenilemeyenlerin trafiğe çıkmayacağını hatırlatırken, eski ehliyet sahipleri ağustos ayı itibarıyla yenileme işlemi için 7 bin 438 TL ödemek zorunda kalacak.

Kaymakamlıktan Beyoğlu’nda eylem yasağı kararı

Kaymakamlıktan yapılan açıklamada, bazı sosyal medya hesapları üzerinden bugün için toplanma çağrıları yapıldığının anlaşıldığı belirtildi. Yapılmak istenilen toplanmaların, kamu düzeni ve toplumsal barışı bozabilecek eylemlere sebebiyet …

Hainler ikinci Habur tiyatrosu hazırlıyor

20-30 kişilik terörist grubunun, Süleymaniye’ye gideceği, törenle silah bırakacağı sonra da inlerine döneceği ortaya çıktı. Hainler bunu da ‘iyi niyet’ olarak savundu.

Bodrum’da yüzlerce zeytin ağacı kül oldu, büyük korku yaşandı

Muğla’nın Bodrum ilçesinde dün akşam saatlerinde çıkan yangında yüzlerce zeytin ağacı kül oldu, alevler Mumcular Cezaevi ve sanayi sitesine yönelince büyük korku yaşandı. Vatandaş ve ekipler yangını önlemek için yoğun mücadele verdi.

Trump’tan peş peşe Gazze mesajları: ‘Anlaşmayı yapın, esirleri eve getirin’

ABD Başkanı Donald Trump, İsrail’in Gazze’ye 7 Ekim 2023’ten bu yana süren saldırılarına ilişkin yeni bir paylaşım yaptı. Trump, Hamas ve Tel Aviv yönetimine anlaşması gerektiğini belirterek, esirlerin evlerine dönmesi gerektiğini kaydetti. İsrailli yetkililer ise Trump’ın açıklamasına karşın Netanyahu yönetiminin ateşkese niyetli olmadığını bildirdi.