Elektrik üretimi şubatta arttı



Türkiye Elektrik Sektöründe Doğal Gaz Santralleri Ön Planda

Türkiye Elektrik Sektöründe Doğal Gaz Santralleri Ön Planda

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yayınlanan “Elektrik Piyasası Sektör Raporu”na göre, lisanslı elektrik üretiminin yüzde 29,1’i doğal gaz santrallerinden karşılandı.

Aynı rapora göre, lisanslı elektrik üretiminin yüzde 24,1’i ithal kömür santralleri, yüzde 15,2’si hidroelektrik santralleri, yüzde 11,1’i rüzgar santralleri, yüzde 10,6’sı linyit santralleri ve yüzde 3,7’si jeotermal santraller tarafından sağlandı.

Biyokütle, güneş enerjisi, taş kömürü, asfaltit ve fuel-oil ise sırasıyla diğer enerji kaynakları oldu.

Geçen şubatta Türkiye’nin lisanslı elektrik üretimi, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6,5 artarak 27 milyon 326 bin 453 megavatsaat oldu.

Aynı dönemde faturalanan elektrik tüketim miktarı ise yaklaşık yüzde 4 artarak 23 milyon 191 bin 824 megavatsaat seviyesine ulaştı.

Tüketimin yüzde 40,5’i sanayi, yüzde 30’u mesken aboneler, yüzde 26’sı kamu ve özel hizmetler sektörü ile diğer aboneler tarafından gerçekleştirildi. Aydınlatma ve tarımsal faaliyetler ise sırasıyla yüzde 2,2 ve yüzde 1,3 paya sahipti.

Tüketici ve Kurulu Güç Artışı

Geçen şubat ayında elektrik tüketici sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2,1 artarak 50 milyon 855 bin 279’a yükseldi.

Aynı dönemde tarımsal faaliyet, mesken, kamu, özel hizmetler, aydınlatma ve sanayi tüketici sayılarında artışlar görüldü.

Türkiye’nin lisanslı elektrik kurulu gücü ise yaklaşık yüzde 1,6 artarak 97 bin 633 megavata ulaştı. Kurulu gücün büyük bir kısmını doğal gaz santralleri, barajlı hidroelektrik santralleri, rüzgar santralleri ve ithal kömür santralleri oluşturdu.

 


Related Posts

THY’den milyarlık zarar

THY, 2025 yılı ilk çeyrek bilançosunu açıkladı. THY, yılın ilk 3 aylık bölümünde 1 milyar 818 milyon TL zarar etti.

Karadeniz Bölgesi’nin su ürünleri ihracatı 62 milyon doları aştı

Karadeniz Bölgesi’nden yılın 3 ayında yapılan su ürünleri ihracatı 62 milyon 66 bin 491 dolara ulaştı.

Fethi Gürer: ‘Ülkemizde tarımın en önemli sorunlarından biri de üretim planlaması’

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ülkemizde tarımın en önemli sorunlarından biri de üretim planlaması. Çiftçilerin üretim tercihlerine baktığımızda, yüzde 74’ü alıştığı ürünü, yüzde 30’u ise satışı hızlı olan ürünü ekiyor. Yüzde 30’u da daha iyi kazanacağını düşündüğü ürünün ekimine yöneliyor. Su sorunu ve olası riskleri dikkate alan ise sınırlı üretici var” dedi.

‘Siyasi operasyonların’ bedelini emekçiler ödüyor: Asgari ücreti de erittiler

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından ekonomide yaşanan dalgalanma zaten açlık sınırının altına düşen asgari ücreti daha da eritti. Brüt asgari ücret 708 Euro’dan, 592 Euro’ya düştü. Asgari ücret 4 ayda yüzde 16 eridi. Türkiye Avrupa’nın en düşük asgari ücret veren ülkeleri arasına adeta demir attı.

Petrolün düşüşü Türkiye’deki akaryakıt fiyatlarını nasıl etkileyecek?

ABD Başkanı Trump’ın yeni gümrük tarifeleri, küresel ticaret savaşlarının derinleşeceği endişeleriyle petrol fiyatlarını sert bir şekilde düşürdü. Bu durum, enerji ithalatçısı Türkiye gibi ülkeler için enerji maliyetlerinde azalma sağlasa da, doların zayıflaması ve küresel ekonomik yavaşlama gibi faktörler, büyüme beklentilerini olumsuz etkileyebilir.

Bodrum’da site aidatları tavan yaptı: Aylık 120 bin lira ödüyorlar!

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Bodrum Temsilcisi Sevil Ece Gümüş Kapar, Muğla’nın dünyaca ünlü turistik ilçesi Bodrum’da sitelerdeki aidat fiyatlarının 500 liradan başlayıp, 120 bin liraya kadar çıktığını söyledi. Kapar, “Bunların içerisinde havuz, özel plaj, güvenlik, spa merkezleri, kişiye özel bahçıvan, teknik servis, akıllı ev sistemleriyle entegre edilmiş bir aidat düzeni var”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir