Faizsiz sisteme ‘lüks’ giriş

Faizlerin yükselmesi, kredilere getirilen kısıtlama ve bankaların kredi verme konusundaki isteksizliği sistemin hızlı büyümesini destekliyor. Ağırlıklı olarak orta gelirli vatandaşların tercih ettiği sisteme son dönemde üst gelir grubunun da katıldığı belirtiliyor. Sektör temsilcilerine göre lüks ev ve araba almak isteyenler de artık tasarruf finansman şirketlerini seçiyor.

YÜZDE 850 BÜYÜME

Faizsiz ev ve araç aldıran sistemde kırılma 2021 yılında yaşandı. Kontrolsüz büyüyen sektörün vatandaşı mağdur etmemesi için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) devreye girdi. Başta sermaye yeterliliği olmak üzere birçok şart getirildi ve denetimler yapıldı. Bunun sonucunda 21 şirket tasfiye edilirken, sadece 6 firmaya faaliyet izni verildi. Bu firmalardan biri de yarım asra yakın süredir konut üreten Sinpaş oldu.

2021 yılında ‘Sinpaş Yapı Tasarruf Sandığı’ markası ile sisteme dahil olduklarını dile getiren Sinpaş Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ahmet Çelik, düzenlenen basın toplantısında sektöre ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: “Şu anda sektörün büyüklüğü 15.6 milyar lira. Bankaların konut kredilerindeki yüksek faiz oranları ve BDDK’nın ikinci konutunu alacak olanlara yönelik kredi kısıtlaması kararı gibi sebeplerle bu rakam daha yukarılara çıkacak. Tasarrufa dayalı faizsiz finansmanı tercih eden vatandaşlarımızın sayısı son 8 yılda yüzde 850 arttı. 90’lı yılların başında 2 firmadan ibaret olan sektör, 2021 yılında inanılmaz bir büyüme ile yaklaşık 50 firmaya ulaşmıştı. 7 Mart 2021 tarihinde yapılan düzenleme ve uygulanan regülasyonlar sonucunda, Sinpaş Yapı Tasarruf Sandığı ile birlikte 6 firmanın sektörde faaliyet göstermesine izin verildi. Bugün sektör, 6 firma, 433 tasarruf finansman şubesi ve 340 bin aktif müşteri ile faaliyetine devam ediyor.”

2018 yılından bu yana artan maliyetler ve krediye ulaşım sorunu nedeniyle konut sektöründe daralma yaşandığını belirten Çelik, “Kamunun belli dönemlerde düzenlediği kampanyalarla satışlar artsa da bugün gelinen noktada bu adımlar yeterli olmuyor. Artan faizler ve kredi kısıtlamaları nedeniyle konuta yatırım kararları erteleniyor” dedi.

3 ŞUBEDEN 52’YE ÇIKTI

-SİNPAŞ’ın tasarruf yatırımında hızla büyüdüğüne dikkat çeken Sinpaş Yapı Tasarruf Sandığı Genel Müdürü Merve Onarlı, “Artan talepler sayesinde kısa sürede hızlı bir şubeleşme atağı ile 2 yılda 3 şubeden, bugün 30 şehrimizde hizmet veren 52 şubeye ulaştık. Yıl sonuna kadar şube sayımızı 70’e, istihdamımızı yüzde 100 arttırarak 650’ye çıkarmayı planlıyoruz” dedi.

LİMİT ARTIŞI BEKLENİYOR

-ŞİRKETLERİNE gelen başvuruların yüzde 53’nün araç, yüzde 47’sinin konut edinme amaçlı olduğunu belirten Onarlı, orta ve orta altı gelir grubundan sonra üst gelir grubunun da sisteme dahil olduğunu, lüks ev ve arabaların banka kredisi değil, bu yolla alındığını dile getirdi. Tüketicilere iki farklı tasarruf modeli sunduklarını belirten Onarlı, “Müşterilerimiz ister, çekilişli planlara dahil olup noter huzurunda her ay yaptığımız çekilişlere katılarak, isterlerse serbest planlı modellerimizle ev ya da araba sahibi olabiliyorlar. Kendi ödeme imkanlarına göre çeşitlendirebildikleri bu modellerinde peşinatlı ya da peşinatsız, sabit ya da artan taksitlerle, kısa vadeli (12 ay) ya da uzun vadeli (120 ay) ödeme planlarını tercih edebiliyorlar. Çekilişli tutarda 1 milyon lira sınırlaması var. BDDK’nın yakın dönemde artan fiyatlar nedeniyle bu limiti 5 milyon liraya çıkarmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir